Buğdayları ve mercimekleri ayrı olarak yıkayıp yine ayrı
tencerelerde haşlıyoruz. Çorbayı pişireceğimiz tencereye buğdayı suyu ile
birlikte alıyoruz. Mercimeğin ise kara suyunu tamamen döküp süzdürdükten sonra
tencereye ilave ediyoruz. Patatesin kabuğunu soyup minik küpler şeklinde
doğruyoruz. Tencereye döküp üzerine et suyu ve iki parmak geçecek şekilde sıcak
suyu koyup kaynatıyoruz. Patatesler piştiğinde terbiyesini hazırlıyoruz. Bir
kap içerisinde yoğurdu, unu, suyu iyice çırpıyoruz. Bir bardak da kaynar su
ekleyip ılıttıktan sonra tenceredeki karışıma bir taraftan döküp bir taraftan
da karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca sıcak su ilavesi ile kıvamını
ayarlıyoruz. Tuzunu ekleyip bir faşım kaynattıktan sonra ıspanak yapraklarını
doğrayıp çorbaya ekliyor ve altını kapatıyoruz. Çorbamızı servis kabına
aldıktan sonra hemen sosunu hazırlıyoruz. Bir tava içerisinde tereyağı, nane ve
toz kırmızıbiber karışımını kızartıp çorbamızın üzerine döküyoruz.
İsterseniz bu işlemi çorbayı sofraya getirdiğinizde
yapabilirsiniz. Veya kâselere paylaştırdığınız da da üzerine kaşıkla sos
gezdirebilirsiniz. Böylece mis gibi tereyağı ve baharat kokusu tüm sofrayı
kaplayacaktır.
Malzemeler ;
1 çay bardağı buğday
1çay bardağı yeşil mercimek
1 patates
1 tutam ıspanak
1 su bardağı et suyu
Tuz
Su
Terbiyesi için
1 kâse yoğurt
2 çorba kaşığı un
I su bardağı soğuk su
Üzeri için
L çorba kaşığı tereyağı
L tatlı kaşığı nane
I çay kaşığı toz kırmızıbiber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder