Ev yapımı tarhana

Soğanları soyup yemeklik olarak doğruyoruz. Yeşil biberi, kırmızıbiberi, domatesi, maydanozu doğruyoruz. Tencereyi ocağın üzerine alıp soğanı, yeşil biberi, kırmızıbiberi 2-3 dakika pişiriyoruz. Üzerine biber salçasını, domatesi koyup bir taşım daha kaynatıp ocaktan alarak soğumaya bırakıyoruz. Doğradığımız maydanozu, kuru naneyi ve tuzunu, yoğurdunu koyup hepsini elimizle bir güzel karıştırıyoruz. Üzerine yavaş yavaş unumuzu ilave ederek yoğuruyoruz. Sert kıvamlı bir hamur olana kadar un ilave edip yoğurmaya devam ediyoruz. Tarhana hamurumuzu geniş bir kap içerisine alıp üzerine örtü kapatıp oda ısısında bir gece dinlendiriyoruz. Ertesi gün mayalanmış ve yumuşamış tarhana hamurunu alttan üste doğru elimizle karıştırıp özleştiriyoruz. Bu işlemi 2 gün yaptıktan sonra 3. Gün hamurumuzdan parmak ucu büyüklüğünde parçalar kopartıp temiz bir örtünün üzerine atıyoruz. Bir gece durup hamur biraz kuruduktan sonra parçalayıcıdan geçirerek tekrar temiz örtümüzün üzerine döküyoruz. Bu şekilde hamurumuzu 3-4 gün boyunca ara sıra karıştırarak iyice kurutuyoruz. Kurutma işlemi yeriniz müsaitse gölgede, açık havada; değilse ev içerisinde yapılabilir. Toz haline gelen ve iyice kuruyan tarhanayı bez torbada veya cam kavanozda saklayabilirsiniz. Kışın kendi yaptığınız tarhana ile nefis çorbalar hazırlayabilirsiniz.tarhanayı sucuklu, pastırmalı, nohutlu, börülceli, kıymalı vs. Yapabilirsiniz. Çocuklar için doktorların tavsiye ettiği tarhanayı anne eliyle hazırlarsanız lezzeti bir kez daha artacaktır.
1 kilo süzme yoğurt
* 2 soğan
* 5 yeşilbiber 3 kırmızı biber
* 2 domates
1 çorba kaşığı biber salçası
* 1 demet maydanoz
2 çorba kaşığı kuru nane
 1-1,5 kilo un 1 çorba kaşığı tuz

Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013. Çorbası Tarifi | Çorba Tarifi - Tüm Hakları Saklıdır.