Soğanları soyup yemeklik olarak doğruyoruz. Yeşil biberi,
kırmızıbiberi, domatesi, maydanozu doğruyoruz. Tencereyi ocağın üzerine alıp
soğanı, yeşil biberi, kırmızıbiberi 2-3 dakika pişiriyoruz. Üzerine biber
salçasını, domatesi koyup bir taşım daha kaynatıp ocaktan alarak soğumaya
bırakıyoruz. Doğradığımız maydanozu, kuru naneyi ve tuzunu, yoğurdunu koyup
hepsini elimizle bir güzel karıştırıyoruz. Üzerine yavaş yavaş unumuzu ilave
ederek yoğuruyoruz. Sert kıvamlı bir hamur olana kadar un ilave edip yoğurmaya
devam ediyoruz. Tarhana hamurumuzu geniş bir kap içerisine alıp üzerine örtü
kapatıp oda ısısında bir gece dinlendiriyoruz. Ertesi gün mayalanmış ve yumuşamış
tarhana hamurunu alttan üste doğru elimizle karıştırıp özleştiriyoruz. Bu
işlemi 2 gün yaptıktan sonra 3. Gün hamurumuzdan parmak ucu büyüklüğünde
parçalar kopartıp temiz bir örtünün üzerine atıyoruz. Bir gece durup hamur
biraz kuruduktan sonra parçalayıcıdan geçirerek tekrar temiz örtümüzün üzerine
döküyoruz. Bu şekilde hamurumuzu 3-4 gün boyunca ara sıra karıştırarak iyice
kurutuyoruz. Kurutma işlemi yeriniz müsaitse gölgede, açık havada; değilse ev
içerisinde yapılabilir. Toz haline gelen ve iyice kuruyan tarhanayı bez torbada
veya cam kavanozda saklayabilirsiniz. Kışın kendi yaptığınız tarhana ile nefis
çorbalar hazırlayabilirsiniz.tarhanayı sucuklu, pastırmalı, nohutlu, börülceli,
kıymalı vs. Yapabilirsiniz. Çocuklar için doktorların tavsiye ettiği tarhanayı
anne eliyle hazırlarsanız lezzeti bir kez daha artacaktır.
1 kilo süzme yoğurt
* 2 soğan
* 5 yeşilbiber 3 kırmızı biber
* 2 domates
1 çorba kaşığı biber salçası
* 1 demet maydanoz
2 çorba kaşığı kuru nane
1-1,5 kilo un 1 çorba
kaşığı tuz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder